An Essay About Tribal Wars #11: De massa

Alweer het tiende deel van de serie ‘An Essay About Tribal Wars’! Je troepen zijn opgebouwd en het aanvallen heb je al geoefend, maar niet alles is rozengeur en maneschijn, je zal ook dorpen gaan verliezen, maar als je goed kunt verdedigen, zullen deze verliezen minimaal zijn! In dit deel: De massa.

Massa

Wat het fijne aan een massa is, is dat het niet heel veel uitmaakt als je niet direct ter plaatse bent. Het nadeel is dan natuurlijk wel weer dat het veel meer werk kost. Wat je absoluut niet moet doen zodra je online komt is gaan panikeren! Hierdoor ga je enkel fouten maken. Als je een beginnend deffer bent zou ik je adviseren om even weg te lopen om vervolgens na een paar minuten weer terug te komen en te beginnen.

Een aantal dingen waar je aan moet denken alvorens je begint met deffen zijn:

1. Hoe ga je het aanpakken? Bij deffen is een strak systeem uiterst belangrijk omdat dit je helpt alles goed uit te voeren. Hierover straks meer.
2. Staat je front goed (preventief gestackt, genoeg recap/snipe mogelijkheden)?
3. Over hoeveel tijd komen de incommings aan en hoeveel tijd heb ik dus om een eventuele os-aanvraag te plaatsen?
4. Kan ik er de hele massa zijn? Zo niet, plaats een vv aanvraag.

Denk over deze punten na om een goed beeld te krijgen van de situatie waarin je je bevind.

Enfin. Allereerst gaan we natuurlijk beginnen met het taggen. Kijk bij de subguide ‘Taggen’ om te zien hoe je dit vliegensvlug en nauwkeurig kan doen.
Indien ze op het achterland (achterland is de zone buiten het gebied waar de vijand waarschijnlijk zal gaan edelen (denk aan de maximale edellooptijd)) komen heb je een grote kans dat het fakes zijn (na het taggen zal dit aan de hand van de naam van de bevelen mogelijk worden bevestigd). Fakes zijn in principe erg makkelijk af te handelen maar voor ik vertel hoe je fakes afhandelt moet je je eerst afvragen wat het doel van fakes zijn.

Doel 1) de teller omhoog brengen. Doel 2) gebouwen vernietigen waardoor jij als verdediger niet de mogelijkheid zal hebben om bijvoorbeeld (denk aan je boerderij) je troepen snel te kunnen herbouwen en zo optimaal te kunnen deffen.

Fakes handel je simpelweg af door 300 speer/500 bijl oid in je dorp te laten staan, deze zal de fakes doden en je gebouwen beschermen. Ook fakes op je front kan je zo effectief, terwijl je de troepen uit het dorp elders gebruikt, afhandelen, dus probeer altijd dit soort minimale hoeveelheden troepen in je dorp achter te laten.

De moraal van het verhaal, zodra je merkt dat je incomings op je achterland krijgt of op je front, welke sowieso fakes zijn, handel deze dan zo af om de rest van de troepen bijvoorbeeld in stacks te kunnen zetten/ermee te kunnen snipen/backdraften/backtimen. Werk deze dodges en het laten staan van de fake block dan alvast vooruit (d.w.z. zorg dat je dit nu al doet, op de dag van de massa en de komende dagen zal je je handen vol hebben aan andere dingen).

Indien de incomings op het front aankomen ga je indien je dit nog niet hebt gedaan (foei!! je moet altijd je front preventief hebben gestackt) je front stacken.

Begin hier niet al te vroeg mee (vandaar dat we eerst het achterland afhandelen) maar wacht wel eventjes af om zo een idee te krijgen van hoeveel incommings je per frontdorp kan verwachtten. Hieronder zie je hoeveel def je nodig hebt om x aantal clears te blocken (ik zou altijd + 2 def doen om zo je muur hoog te houden). Aan de hand van deze tabel begin je met een os-aanvraag te maken (gebruik hierbij eventueel een coordinaten tool (zie de subguide ‘Tools en scripts’)

 
Houd bij het maken van de os aanvraag altijd rekening met de hoeveelheid beschikbare def (ongeveer) die er is. Vul als laatste dorpen aan met je eigen safe def, deze moet absoluut niet als 1e worden gebruikt bij een massa omdat er last minute (of een dag van te voren) nog incommings bij kunnen komen waardoor stamstacks moeten worden bijgestackt. Stack indien er niet voldoende def is slim in plaats van random. Hiermee bedoel ik dat je de dorpen waarop je gaat dodgen, dorpen rondom clusterfucks, clusterfucks van jou, frontkerken, snipe dorpen en backdraft dorpen (die verspreid over je hele front her en der horen te staan) als 1e laat stacken (als ze niet al stackt stonden in welk geval weeral; foei!!). Dorpen waarop je gaat dodgen kunnen al de andere bovengenoemde zijn maar zorg er wel voor dat ze er zijn op een niet al te lange looptijd (korter dan de looptijd van de vijandelijke edels naar jou dorp).

Een os-aanvraag moet altijd de volgende dingen bevatten:

1. De coordinaten van de dorpen (het liefts ook zonder de bb-codes eromheen).
2. De hoeveelheid def per dorp
3. Een datum (+ tijd) waarvoor de def moet aankomen

Zodra dit is gedaan ga je je front nalopen. D.w.z. backdraft edels aanzetten en dodges vooruit werken evenals checken of de dorpen die je gaat stacken ook daadwerkelijk op tijd gestackt staan/worden.

Eens dit is gedaan ga je beginnen met het afwerken van de incommings, dit gaat als volgt:

Hoe gaan we de aanvallen afwerken? Nou allereerst begin je met het taggen van de aanvallen. Als je dat hebt gedaan gaan we beginnen aan het zogeheten ‘afwerken’ van de aanvallen. Hiermee wordt het omschijven van de tags naar bevelen bedoeld. Hieronder zie je de mogelijkheden die het Sangu Package , je biedt om dit te doen.

Zoals je ziet zijn er 6 knoppen waarop je kan klikken. Indien je op één van deze knoppen klikt dan zullen alle aangevinkte bevelen worden omgeschreven naar de tekst op de knop (het zal de omschreven actie niet uitvoeren). We werken bevelen ‘af’ om zo een orde en overzicht voor jezelf te creeren, om hiermee fouten (zoals het vergeten te dodgen) te voorkomen.

Ik zal de mogelijkheden even omschrijven:

DODGE THIS: Deze knop gebruik je voor bevelen die je nog moet dodgen, bijvoorbeeld omdat je de troepen niet ergens dichtbij kan stationeren en omdat je deze troepen in je dorp mobiel wil behouden.

NIGHTBONUS: Deze knop gebruik je om bevelen die in de nachtbonus aan komen, aan te geven. Bevelen die in de nachtbonus aankomen zijn benadeeld t.o.v. de verdediger.

CHECK STACK: Deze knop gebruik je als er bijvoorbeeld meerdere ‘Ram/kata’ aanvallen op een dorp komen. Je weet niet welke aanvallen fakes en clears zijn maar indien alle aanvallen clears zijn, dan is de stack in het dorp niet groot genoeg om ze allemaal, zonder massale verliezen, te stoppen. Je gebruikt deze knop dus om steeds de sterkte van de stack te checken om zo indien nodig de aanval te dodgen (immers MAG je je def niet zomaar verspillen).

TIME IT!: Deze knop gebruik je om aan te geven dat je dit bevel moet backtimen/draften (omdat het edels zijn)

NOBLE!!: Deze knop gebruik je om aan te geven dat een bevel een Edelman bevat. Deze knop is handig omdat deze je helpt om de edels tussen de andere bevelen te onderscheidden.

Herbenoemen: Dit is de meest diverse/gebruikte knop die er is. Met deze knop hernoem je een bevel naar de tekst die jij in het witte vlak daarboven hebt neergezet.

Ik ga nu een aantal standaard teksten die je daar kan invoeren omschrijven, deze zijn de volgende:

– BLOK OK / BLOK NOK
– DODGE OK / DODGE NOK
– *EDEL OK / *EDEL NOK

Deze ‘teksten’ worden over het algemeen zeer veel gebruikt, omdat ze kort, overzichtelijk en begrijpelijk zijn.Vaak als het een grote massa is, kun je het overzicht kwijt raken over de OK’s (betekend ‘oke’) en de NOK’s (betekend ‘niet oke’).

Dat zijn dus de basis teksten, maar in sommige situaties zul je wat gedetaillerder moeten zijn. Dit is heel simpel te bereiken door de tekst in het witte vlak aan te passen. Bijvoorbeeld, je wilt dat na de laatste aanval, je eigen OS teruggaat. Deze extra tekst gaan we van de basis tekst schijden doormiddel van het “|” teken (dit is heel overzichtelijk in je bevelen lijst), en zet dan een ‘#’ achter, de ‘|’ en voor je eigen commentaar (ook weer voor het overzicht). Dit ziet er als volgt uit:

BLOK OK | #EIGEN OS TERUG

Als je in je berichten kijkt kan je dus, als de aanval is geweest meteen zien wat je achteraf nog moet doen. Zo kun je natuurlijk veel eigen commentaar erbij zetten zoals:

#LET OP MUUR!
#ALLE OS TERUG!
#LET OP EDELS!
#TT (staat voor ‘troepen terugtrekken’)

Etcetera, etcetera, etcetera. Omdat alle commando’s, zoals BLOK OK en *EDEL OK, zo klein zijn, valt het eigen commentaar meteen op in je bevelenlijst. Niet alleen door het # teken, maar ook door de lengte van het bevel. Zeer overzichtelijk!

Zodra je dit allemaal hebt gedaan zal je klaar zijn om een massa goed (indien het account tijdens de massa actief bemand wordt) af te kunnen slaan waarna je over kan gaan op de tegenaanval.