An Essay About Tribal Wars #13: Diplomatie

Alweer het tiende deel van de serie ‘An Essay About Tribal Wars’! Je troepen zijn opgebouwd en het aanvallen en verdedigen heb je nu wel onder de knie, het is tijd om bondgenoten te zoeken! In dit deel: diplomatie.

Wat ik ten eerste even wil aangeven, is dat ik met dit stukje over Diplomatie absoluut niet in ga op de Propaganda die gevoerd kan worden/wordt op het Algemeen Forum. Dit gaat namelijk voornamelijk op ’t slecht in de schijnwerpers zetten van de slechte stam, wat niet echt moeilijk is zolang je het maar met goede onderbouwing doet. Bovendien heb ik bij de guide over de startfase al licht geworpen op diplomatie in de beginfase, dus ook daar ga ik niet meer verder op in. Ik ga het hier dus enkel over diplomatie na de startfase hebben.

Waarom is diplomatie zo belangrijk?

Waarom is diplomatie zo belangrijk? Het is heel simpel: diplomatie redt mensenlevens. Figuurlijke mensenlevens, namelijk die van je eigen speervechtertjes en zwaardmannetjes, of de ventjes van je stamgenoten zelfs. Het feit is namelijk dat bij goed contact met een buurman, buurvrouw of buurstam, er een goeie band kan ontstaan tussen de twee of meer partijen en dit de onnodige slachtpartijen kan voorkomen. Je zou zelfs met diplomatie een partij tegen de andere kunnen opzetten! Zoals een oud gezegde van de Romeinen luidt (die al te vaak als stamnaam in TW gebruikt is): Divide et Impera. Verdeel en heers.

De verschillende soorten relaties met spelers en stammen.

Je kunt verschillende relaties met spelers of stammen ondergaan. Ik benoem ze:

NAP: Niet-AanvalsPact. Met een NAP spreken onderlinge partijen af dat ze voor een bepaalde tijd of onbepaalde tijd mekaar niet aanvallen. Bij een onbepaalde tijd is het wel slim om een opzeggingstermijn af te spreken omdat beide partijen op elk moment het Pact kunnen afbreken. Een opzeggingstermijn is een periode na opzeggen van de NAP waar nog niet mag aangevallen worden, bijvoorbeeld 3 dagen of zelfs 2 weken, al naargelang wat afgesproken is.
BG: Bondgenootschap. Een Bondgenootschap houdt in dat beide partijen zowel mekaar niet zullen aanvallen, maar ook mekaar zullen ondersteunen en helpen met het vernietigen van andere partijen. Deze afspraak gaat dus wat verder dan een NAP. Ook hier is het wijs bij een onbepaalde tijd een opzeggingstermijn af te spreken.
PBG: Persoonlijk Bondgenootschap. Hierbij gaat het echt om bondgenootschappen onder spelers onderling. Deze worden ook wel PBG’s genoemd. Bij BG’s gaat het over het algemeen over bondgenootschappen onder stammen.
GAP: Een weinig voorkomende samenwerking: Gezamenlijk-AanvalsPact. Dit is een samenwerking (meestal tussen twee stammen) om één of meerdere andere stammen aan te vallen. Dit is te vergelijken met de NAP die stammen onderling maken, omdat de bijkomende zaken van een Bondgenootschap hier niet in terug komen.
Vijand: Lijkt me vrij duidelijk. In deze relatie zijn er geen afspraken onderlingen, gewoon die clears raggen op mekaar en kaputt machen.

Bij het kiezen van bondgenoten en vijanden, waar moet je aan denken?

Probeer bij het kiezen van je bondgenoten of vijanden te denken aan de volgende zaken – waarschijnlijk ga ik veel open deuren intrappen:

– Probeer een bondgenoot uit te kiezen die waarschijnlijk de strijd zal overleven. Kies niet één partij uit in de strijd waar je meer werk aan hebt die te redden van de ondergang dan dat je ze daadwerkelijk aan het helpen bent de vijand af te maken.
– Verklaar niet te vlug oorlogen met andere stammen. Zorg dat je eigen account/stam op orde is en behoud zodanig goed contact/NAP’s tot de tijd rijp is.
– Maak niet teveel bondgenootschappen om ze vervolgens snel te verbreken als het even goed uitkomt. Je krijgt als stam/speler een slechte naam en mensen zullen je niet zo snel in de toekomst accepteren als bondgenoot.